Gode råd ved køb af børnesko

Gode råd ved køb af børnesko

Barnets første sko

Det er bedst for dit barns fod at gå barfodet så længe så muligt. Når barnet begynder at kravle og stille sig op kan man give barnet det der hedder en prewalker. Det er en sko med fast hælkappe, men uden fast sål. Prewalkeren giver støtte til foden, men sørger samtidig for at foden beholder kontakten til underlaget, hvilket er vigtigt i forhold til barnets balance.

Når barnet kan tage flere sikre skridt af sig selv er det tid til at købe barnets første ”rigtige” sko.

 

Køb af sko til børn

-Skoene skal købes med et voksetillæg på 1-1,5 cm. Pas på ikke at købe skoene for store, da det kan begrænse barnets bevægelse.

-Skoene skal have fast hælkappe, så de støtter barnets ankel.

-Skoenes pasform skal matche barnets fod. Skoene må hverken klemme eller sidde for løst på foden. En god tommelfingerregel er at du skal kunne få en lillefinger ind mellem pløsen og foden.

-Køb sko i åndbare materialer, så barnet ikke får kolde og fugtige fødder.

-Køb sko med en fleksibel sål. Jo mindre børnene er jo blødere skal sålerne være. Når børnene er små og fødder og muskler ikke er udviklet skal man sørge for at sålerne er meget fleksible, så skoen følger fodens bevægelser. Jo større barnet bliver jo fastere må sålen være. Dette skyldes bland andet også at et større barn har brug for en sko med en højere slidstyrke end små børn har.

-Skoene skal have justerbar lukning, så de kan tilpasses foden.

 

Børneskos levetid

Holdbarheden på børnesko afhænger af hvordan og hvor ofte den bliver brugt. Derudover bliver de med tiden for små. Børn vokser i ryk, og det er derfor vigtigt, at man med jævne mellemrum tjekker om skoene er blevet for små. Når der er under 0,5 cm. ekstra længde tilbage, er det tid til at skifte til en større størrelse. 

Hold desuden øje med om dit barns sko er slidt indvendigt og udvendigt. Bliver sålerne slidt skæve, bør du overveje at skifte til en model med mere støtte. Udvendigt kan sålerne blive glatte, hvis skoene bruges meget på hårde overflader såsom asfalt. 

 

Køb af brugte sko til børn

Som udgangspunkt er køb af brugte sko til børn en dårlig ide. Dette skyldes at sko ikke kan gåes til flere gange. Har de først taget form af et par fødder, kan de ikke tage form efter et par andre. Der kan være tilfælde, hvor skoene ikke har været brugt mere end et par gange, og hvor sålerne endnu ikke har taget form efter fødderne. Her er det selvfølgelig helt okay at lade dem gå i arv.

Tilbage til blog